top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

Waarom maak je geen progressie?


Je doet maar wat

Een groot deel van de mensen in sportschool hebben geen idee welke oefeningen ze moeten doen, of kennen het verschil tussen compound oefeningen en isolatieoefeningen. En dat is ook niet heel gek, want je moet je in meerdere dingen verdiepen wil je kennis krijgen van fitness. Niet alleen is het belangrijk om te weten hoe je lichaam in elkaar zit en werkt, ook moet je weten welke trainingsmethode goed is voor jouw doel.


Stel een doel

Komen we meteen met het tweede punt, stel een doel. Het stellen van een realistisch doel is essentieel als je progressie wilt maken. Je wilt immers ergens naartoe werken. Kijk niet alleen naar je eind doel, maar ook vooral welke hindernissen je moet overwinnen om daar de komen. Ik noem ze subdoelen. Je kunt niet vetmassa verliezen en spiermassa opbouwen in dezelfde fase. Kies daarom eerst een subdoel en werk daarna door naar je einddoel.

Te zwaar en te veel trainen

Het klinkt raar maar het is echt zo. Als je teveel of te zwaar gaat trainen werkt dit uiteindelijk in je nadeel. Het kan uiteindelijk leiden tot blessures. Daarnaast kost zoveel en zwaar trainen veel energie, welke je lichaam beter kunt gebruiken voor de opbouw en herstel van je spiermassa.

Je traint te slap

Daartegenover heb je de slappe sporters. De kletsers, de showboten, de “mijn apparaat is vol dus die sla ik wel over” types. Zonder duidelijk trainingsprogressie en het uitvoeren van verschillende oefeningen voor de verschillende spiergroepen ga je geen progressie maken. Je lichaam heeft continue een prikkel nodig om te gaan veranderen. Dit zit hem in het aantal en soort oefeningen, aantal setjes/herhalingen en hoeveelheid rust tussen de oefeningen/sets door. Ga ook niet altijd voor dezelfde oefeningen, maar zorg af en toe voor wat variatie en daag jezelf uit.

Uitvoering kan beter

Een belangrijk onderdeel want zonder goede uitvoering van de oefening geen progressie. Jezelf aanleren oefeningen juist en volledig uit te voeren brengen je veel sneller bij jouw einddoel dan oefeningen afraffelen omdat je heel graag een (eigenlijk) te zwaar gewicht wilt liften.

94 weergaven

Comments


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page