top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

Afvallen is kut: Het gaat mij te langzaam
Het vervelendste aan afvallen is in mijn ogen niet zo zeer het minder moeten eten, maar meer de tijd die je er in moet steken. Het duurt allemaal zo lang! Ik las gister een plaatselijk nieuwsbericht over een watervogel die in 1 nacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht kon verliezen puur door de kou. Werd ik even jaloers! Ik moet mij daar minimaal 3 maanden voor in het zweet werken. Op een normale en verantwoorde manier willen afvallen is tijdrovend, afvallen is gewoon kut!


Vroeger dacht ik dat je in twee weken een summerbody kon krijgen door op een streng dieet te gaan en, met grote tegenzin, gaat hardlopen. Helaas, zo werkt het niet. Het hardlopen brengt vaak blessures met zich mee omdat je van niks doen ineens van je lichaam verwacht in dezelfde top conditie te zijn als Dafne Schippers. En als de kilo’s er niet net zo snel afvliegen als bij die watervogel waar ik het over had dan geven we al op.


Ik ben nu welgeteld ruim 4 weken bezig met afvallen. Nu denkt een deel misschien “jij afvallen hoezo, je bent toch goed?”. Of je denkt het niet haha! Het is niet zo dat ik mega veel moet afvallen, maar het lichaam van twee jaar geleden is er even niet door omstandigheden ( lees hernia, lees teveel gezellig gegeten). In die 4 weken ben ik welgeteld 1,4 kilo afgevallen. 4 weken!! Dat is dus 350 gram per week. Als ik mijn studieboeken erop nalees is 0,5 kg per week afvallen netjes. Maar toch vinden we en ik ook dit te langzaam.


Waarom? Waarom gaat het zo langzaam is de vraag die ik me elke keer stel? Moet ik nog minder gaan eten? Moet ik nog meer trainen? Stress ik teveel? Oké denk aan andere dingen, niet aan afvallen denken Max! Relax, pak even je rust, neem lekker een warme douche! Ik kleed me uit, gooi mijn kleding in de wasmand en net voordat ik de douche in wil stappen kom ik langs die klote spiegel. En BAM daar is die gedachten weer “ik moet echt afvallen en wel nu!”,


Je ontkomt er gewoon niet aan. Als je eenmaal dat doel in je hoofd hebt ben je er de hele dag mee bezig. We moeten immers allemaal gewoon eten dus het is niet zoals met roken of drank dat je zegt ik stop ermee, koop het niet en volhouden. Nee, je moet elke dag eten en eten is overal!


Maar ook al gaat het langzaam, ik geef niet op! Ik heb het een soort van geaccepteerd dat het bij mij nou eenmaal niet zo snel gaat als bij een ander. En ik ben me hier steeds meer over aan het inlezen. Hoe ons lichaam werkt qua hormonen, vetcellen, opslag, verzadigd gevoel. En ik denk dat het bij aan dat laatste vooral ligt. Ik heb niet snel een verzadigd gevoel, ik kan blijven eten. Daarom is het zo’n strijd met mezelf.


Als er eten is, wil ik het. Ik kan niet een broodje pakken, dit 5 minuten laten staan en dan denken ‘oh ik neem maar eens een hap”. Nee voordat ik fatsoenlijk ben gaan zitten en mijn bord op tafel heb gezet is er al een hap af. Zet niet een klein hapje op tafel met het idee van “voor de gezelligheid” want wil je het echt gezellig maken zet dan de hele tafel vol haha!


Het is en blijft een dagelijkse strijd! Herken jij je hier in? Dan wil ik je deze tips meegeven:


1. Heb geduld en zet door.

Klinkt cliché maar het is wel gewoon zo. Je moet even doorzetten als je iets wit bereiken. Zie het als geld sparen voor een auto. Dat heb je ook niet zo 1,2,3 voor elkaar.


2. Vraag steun aan je omgeving.

Steun krijgen van de mensen om je heen is mega belangrijk! Niet alleen op het mentale vlak, maar ook in simpele dingen. Laat ze geen dingen in huis halen die jij niet kan weerstaan, en vraag of ze je geen koekje aanbieden bij de koffie. Kleine dingen maar helpen wel!


3. Stel het niet uit!

Denk niet ik begin morgen of maandag wel weer. Hoe sneller je begint, hoe eerder jij je doel hebt gehaald.


4. Doe het samen!

Iedereen heeft wel een partner of vriendin doe ook wilt afvallen. Motiveer en help elkaar. Spreek af om samen te sporten/wandelen en spreek samen een weegmoment af. Dan heb je toch die stok achter de deur en gevoel van verplichting om resultaat te boeken!


5. Drink veel water, let op de grote van je porties en ga lekker bewegen.

Mega mega cliché, maar wel de manier om die kilo’s kwijt te raken.

882 weergaven

Comentarios


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page