top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

Hoe herken je een sportverslaving?

Hoe herken je een sportverslaving?

Ik krijg zo vaak de vraag “Hoe hou je het vol?” en “Waar haal je de motivatie vandaan?” Het is een verslaving geworden grap ik dan altijd. Maar zo’n opmerking zetten mij wel aan het denken. Hoe komt het eigenlijk dat ik mezelf kan motiveren (bijna) elke dag te sporten en soms zelfs twee keer op een dag. Ben ik #sportverslaafd?


Door te bewegen zorg je voor je lichaam en verklein je de kans op lichamelijke problemen. Ook de psychologische voordelen zijn substantieel. Als je echter te veel sport, kan dit een negatief effect hebben op je spieren, hart en bloedsomloop. Volgens Psychology Today kun je een sportverslaving aan een aantal kenmerken herkennen.


Kenmerken

Een sportverslaving kun je herkennen aan de volgende symptomen:

· Je hebt steeds meer sport nodig om je goed te voelen.


· Je voelt angst, irritatie, uitputting of andere negatieve gevoelens wanneer je een sportsessie afzegt. De afkickverschijnselen kunnen ook fysiek zijn.


· Je overschrijdt je targets continu. Je plant bijvoorbeeld om een uurtje te trainen, maar vaak ben je veel langer bezig.


· Je wilt zo graag sporten dat je moeite hebt om je te concentreren op je werk of sociale leven.


· Je sport veel meer dan medische experts en fitness experts aanraden.


· De rest van je leven lijdt onder je drang om te sporten. Je vrienden, relaties en werk krijgen te weinig aandacht omdat je te veel met sport bezig bent.


· Je blijft doorgaan ook wanneer je ziek, gewond of geblesseerd bent. Hetzelfde geldt voor als je negatieve psychologische gevolgen ervaart of als experts je hebben aangeraden om te minderen of stoppen.


Zelf herken ik mij in 4 van 7 punten. Met name het slechte gevoel wanneer je een training afzegt en het plannen van mijn sociale leven om het sporten heen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik me van dat laatste heel bewust ben geworden en daarom niet meer zo streng ben voor mezelf. Al plan ik wel graag me trainingen per week in en heb ik vaste momenten (lessen) die ik niet gauw afzeg. Toch ben ik er de afgelopen tijd, eigenlijk sinds ik weer me eigen huisje heb, iets losser in geworden.


Sporten blijft voor mij een moment van ontspanning en even me koppie leegmaken. Zolang dat de basis is denk ik dat een lichte sportverslaving helemaal niet zo slecht is.

Hoe denk jij hierover?


Maxime

151 weergaven

Comments


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page