top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

Heb jij ook je buik vol van emotie-eten?!


Emotie-eter, wat is een emotie-eter? Ik ben zelf geen deskundige, maar als ik aan het woord emotie-eter denk dan zie ik iemand voor me die gaat eten, en niet een beetje ook, op het moment dat diegene emotioneel is. Die is niet al te moeilijk. Maar je hebt verschillende emoties die je kan voelen en verschillende manieren om “eten” op te vatten. In mijn geval was het vroeger niet dat ik iets meer ging eten, maar ging vreten.


Er was genoeg te snaaien in huis en als dat niet het geval was ging ik wel wat halen. Elk moment dat ik me down voelde om welke reden dan ook vloog ik de koelkast in om mijn emotie te bedwingen met een broodje, wat chipjes, of het liefst een hele maaltijd. Je hebt niet een honger in dat geval maar dat volle gevoel in je maag vult dan op de een of andere manier de leegte op die je op dat moment voelt.


Elk pondje gaat door het mondje, nou dat heb ik geweten. Elke teleurstelling, twijfel, ruzie ging bij mij ook door het mondje… En zoals wel bekent is resulteerde dat in een aantal maanden in ruim 20 kg extra als voorheen. Ik ben altijd een goede eter geweest, geen snoeper maar meer van de hartige hapjes en uiteten gaan. En toen ik nog 5 keer per week handbalde werd dit “vreten” gecompenseerd door het enorme aantal trainingsuren die ik toen maakte. Toch kwam er elk jaar wel een kilo of 2 bij totdat ik echt even in een diep dal viel en ik 10 kg in 2 maanden aankwam. Gewoon weg door vervelende momenten en gevoelens weg te duwen met verkeerd eten, veel eten en alcohol. Nu wil ik absoluut niet stellen dat ik flink aan de drank zat haha maar als je ineens vaker feestjes afgaat en een paar wijntjes drinkt komen ook deze op een gegeven moment zichtbaar op je heupjes.


De emotie-eter in mij had de overhand en pas toen ik echt door had hoe dik ik was geworden ging bij mij de knop om. En het afvallen en veranderen van levensstijl ging helaas niet zo snel als ik had gewild. In andere blogs die ik heb geschreven kun je teruglezen hoe die hele periode mij is afgegaan. Ook ik had ups en downs, vooruitgang en terugslagen. En nu 3,5 jaar verder kan ik echt op recht zeggen dat ik mijn levensstijl heb veranderd en de emotie-eter in mij heb verslagen, verbannen kan ik beter zeggen.


Door mijn voedingsschema aan te passen ben ik de afgelopen 2,5 maand 9 kg afgevallen. Het mooiste ervan is nog dat door de kleine porties die ik heb moeten eten de afgelopen 11 weken mij maag hier ook aan is gaan wennen. Waar ik voorheen makkelijk 2 borden op kon, heb ik nu voldoende aan met 1 bord en zit dan al snel vol ook. Het fijnste vind ik nog dat ik die eetbuien niet meer heb, en als ik ze heb dat ik deze kan controleren. Dat ik niet meer de koelkast in vlieg of de MC drive plat rij om maar even te snacken. En mensen dat voelt goeeeeedd! Toegeven geeft altijd een kort vreugde moment, maar daarna voel je je dubbel zo slecht omdat je weet dat dit niet bijdraagt aan je figuur. Als ik nu een emo bui heb (tuurlijk heb ik die nog weleens want ik ben nou eenmaal een vrouw) dan kan ik gewoon met een paar noten of tarwe biscuitje dat gevoel bedwingen.

Het is echt niet zo simpel als ik het nu misschien doe lijken. Zoals ik al zei heeft het 3,5 jaar geduurd voordat ik dit punt heb bereikt. Maar DAMM wat voelt het goed! Voor de emotie-eters onder ons een paar tips uit eigen ervaring om de emotie-eter in jou te verslaan.


1. Haal geen snoep, chips of andere snacks in huis; je partner huisgenoot of kids moeten dan maar even mee doen om je te helpen. Als je eenmaal op het punt bent dat je sterk genoeg bent om het te weerstaan kun je weer dingen in huis halen.

2. Eet kleine porties; laat je maag wennen aan kleine porties en stop dan ook echt met eten op het moment dat je vol bent.

3. Eet voldoende; zorg ervoor dat je geen maaltijden overslaat en gezond en voldoende eet. Te weinig eten kan ook een reden zijn dat je niet afvalt.

4. Vind de reden van je eetgedrag; misschien wel de belangrijkste, ga opzoek naar dat geen wat jou emotioneel maakt en waardoor je gaat eten. Als je het al weet, pak dit dan aan! Doe er iets aan zodat jij je beter gaat voelen.

5. Hou vol!; ook een belangrijke maar ook meteen de moeilijkste.. hou vol! Geef niet op als het even tegen zit, maar toon karakter en verbaas jezelf!

44 weergaven

Comments


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page