top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

Eten… vriend of vijand?

Eten, iets waar we van genieten, waar we ons druk over maken, maar waar we tegelijkertijd echt niet zonder kunnen. Net als roken, alcohol of drugs is ook eten een verslavingsprobleem. Of dit nou teveel eten of te weinig eten is. Het enige “voordeel” van roken, alcohol of drugs is dat je hiermee kan stoppen, uit je leven bannen, vermijden en dan de verslaving onder controle kunt krijgen. Met eten is dat een ander verhaal, hier kun je niet zonder. De associatie die men met roken, alcohol of drugs heeft is vaak negatief. En de associatie met eten is vaak gezellig, lekker en fijn. Precies dat maakt een verslaving aan eten, of het gebrek aan, zo gevaarlijk.


Het is wel bekend dat ik de nodige strijd tegen eten heb gehad en als ik eerlijk ben nog steeds elke dag heb. Zoals ik al zei is eten is waar je niet zonder kan en dus blijft het heel confronterend. Wanneer je veel afvalt zijn de uiterlijke aspecten daarvan duidelijk te zien, voor jezelf en natuurlijk ook voor je omgeving. Maar de innerlijke strijd die er op dat moment nog steeds gaande is zie je als buitenstaander vaak niet. Afvallen is niet moeilijk, maar het er af houden is het zwaarst.


Eten is gewoon lekker en het is ook overal! Of je nou op straat loopt, op visite gaat of tv kijkt. Overal is eten!! Je kunt er gewoon weg niet omheen en het ontlopen is een hopeloze zaak. Daarom moet je het naar mijn idee niet vermijden, maar beperken. Iets wat je lekker vind kun je nou eenmaal niet makkelijk uit je systeem krijgen, maar je kunt wel in plaats van 2/3 koekjes, 1 koekje nemen. En in plaats van 2 keer opscheppen, 1 keer opscheppen. Het internet staat vol met ‘simpele’ tips om zonder streng dieet af te vallen. Ik zou zeggen skip het woord dieet en ga voor balans. Ook zo’n vaag woord, maar vaak snapt met wel wat je bedoelt.


Ga iets wat je heel lekker vind niet vermijden, maar eet er een beetje van op een gepland moment rekening houdend met wat je de rest van de dag eet. Zo geniet je naar mijn idee optimaal en houd je ook rekening met je totale inname die dag. Pas als je die bekende “balans” hebt gevonden kun je naar mijn idee eten weer omarmen en genieten. Enkele tips die ik je wil meegeven om eten als vriend te zien in plaats van vijand zijn:


Ga niet voor de simpele cheats die het eigenlijk niet waard zijn. Overweeg of je iets echt lekker vindt en je het waard vind om veel kcal aan te besteden. En geniet er dan optimaal van.

Prep je maaltijden En dan bedoel ik gezonde maar zeker ook lekkere maaltijden. Als je het met liefde maakt verheug je je er ook meer op. Skip die droge cracker met 20+ kaas, maar maak een lekkere groenten omelet waar je andere jaloers mee maakt!

Halveer porties De meest simpele vorm van gewicht verliezen is gewoon weg je porties halveren. Zo kun je gewoon met je gezin/partner mee eten. Heb je toch nog honger/trek, vul je bord dan aan met wat extra groenten.

Hou vol In het begin is het moeilijk en zwaar, maar je zal merken dat je lichaam en geest na een aantal dagen went aan het minder (ongezond) eten en kom je in een bepaalde flow terecht welke je alleen maar motiveert om het vol te houden! Maar door die 1e week moet je even heenkomen.


185 weergaven

Comments


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page