top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

De voordelen van HIIT training!

Zelf ben ik geen cardio liefhebber. Mijn lichaam is niet gebouwd om al hardlopend tiental kilometers af te leggen. Daarom ging er een wereld voor mij open toen ik kennis maakte met HIIT trainingen. Bij fitnessen dacht ik altijd voor namelijk aan in de gewichten hangen op een rustig tempo, maar dit beeld veranderde enkele jaren geleden. Door een HIIT met krachtoefeningen vond ik het leuk en uitdagend om aan mijn uithoudingsvermogen te werken. Geen eindeloze uren op de loopband meer, maar lekker op tempo in de weer met dumbells en kettlebels! Maar naast leuk en uitdagend zijn er nog een paar voordelen van HIIT training.


1. Hoge verbranding

HIIT training is een intensieve manier van trainingen met gebruik van intervallen en het aanhouden van een hoog tempo. Hierdoor gaat de hartslag flink omhoog en moet je lichaam extra hard werken waardoor je veel verbrand gedurende de training. Maar ook hierna gaat de after burn nog even door omdat je lichaam opnieuw hard moet werken om zich te herstellen. Wil je afvallen is alleen HIIT trainingen niet voldoende. Je hebt alsnog een calorie tekort nodig om af te vallen.


2. Bespaart tijd

Met een HIIT training van 15 tot 20 minuten op hoog tempo verbrand je meer kcal dan een 40 minuten LISS workout (Low Intensity Sustained State). Het is dus effectiever en efficiënter (als je doel veel verbranden is) om een HIIT te doen van 20 minuten, dan 40 minuten te gaan lopen op 1 tempo.


3. Behoud van spieren

Het is algemeen bekend dat enkel cardio niet bevorderlijk is voor je spiermassa. Wil je werken aan je uithoudingsvermogen zonder verlies van spieren dan is HIIT de trainingsmethode die je wel zal bevallen. Door het toepassen van fitness (compound) oefeningen en gewichten kun je op een leuke manier je spieren die krachtprikkel geven en toch aan je uithoudingsvermogen werken.


4. Verbetering van je conditie

Door die explosieve intervallen van inspanning wordt je hart getraind om sneller meer bloed rond te pompen. Je kunt inspanningen op die manier uiteindelijk langer volhouden. En dat effect komt sneller dan je denkt. Belangrijk hiervoor is een hoog tempo bij het uitvoeren van de oefeningen en korte rustperiode.


Let op! Bij HIIT is het wel belangrijk dat je oefeningen kiest waarmee meerdere spiergroepen actief zijn en waarvan je hartslag omhoog gaat. Squats op een rustig tempo is geen HIIT, squat jumps daarentegen wel!


Deze oefeningen kun je gebruiken voor jouw HIIT workout!

- KB swing

- Push ups

- Jumps squat/lunges

- Front press

- Burpees

- Skater jumps

- Walkouts


140 weergaven

댓글


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page