top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaxime

5 Tips! Hoe maak je een gewoonte van gezond eten?

Eén van de meest gestelde vragen die ik dagelijks krijg is “Moet je alleen maar gezond eten om af te vallen?” Het antwoord daarop is nee, dat hoeft niet. Wel moet je gezonde eetgewoontes aanleren waarin je de juiste balans hebt tussen goed en minder goed eten. Simpeler gezegd dan gedaan want het is vaak moeilijk om uit een bepaald patroon te komen of nee te zeggen tegen al dat lekkers. En met het grote aanbod producten en varianten in de supermarkt is het vaak ook onwetendheid. Want wat is eigenlijk ‘gezond eten” Een punt waar het denk ik vaak misgaat. We kopen producten waarvan we denken dat ze mega gezond zijn, de zogenaamde superfoods en slaan dit massaal in. Toch zien we na enkele weken nog niet het gewenste resultaat en zak je terug in je oude gewoontes met de gedachten “het gaat mij toch niet lukken”.


In mijn ogen (en ik hoop de ogen van vele andere coaches) gaat en staat een gezonde lifestyle met balans. Balans in lekker en gezond eten, balans in de hoeveelheid wat je eet en balans in wel of niet toegeven aan trek. Leg jezelf geen beperkingen op, maar weeg af wat en hoeveel je van iets kan eten binnen jouw mogelijkheden. En met mogelijkheden bedoel ik hoeveel calorieën jij per dag kan eten om niet aan te komen.

Geen brood meer eten wordt vaak als dé oplossing gezien maar... Als jij brood lekker vindt dan hou je een gezonde lifestyle langer vol als je dit gewoon blijft eten. Op ten duur zul je toch weer trek in brood krijgen, maar kijk bijvoorbeeld wel naar het soort beleg wat je daarop eet. Hierdoor wordt het broodje vaak een calorieën-bom, niet door het brood zelf. En dit geldt voor meer producten die vaak bij diëten worden afgeraden. Als je de schijf van 5 aanhoudt van het Voedingscentrum kun je niet misgaan in het soort product, alleen nog in de hoeveelheden die je eet.


Het avondmaal bijvoorbeeld, een gezonde lifestyle betekent echt niet elke avond een bak sla. Je kunt best mee-eten met de Hollandse pot alleen ga dan voor 2 opscheplepels in plaats van 4. En vul je bord aan met wat extra groenten om een verzadigd gevoel te krijgen.

Ga je uiteten, kies dan of het brood mandje vooraf of het bakje friet bij je hoofdgerecht.

Maak keuzes en denk in of/of in plaats van en/en.


Balans gaat hand in hand met mindset wat mij betreft. We weten allemaal wel hoe het moet, maar doen het gewoon weg niet om verschillende redenen. Excuses kan ik ze beter noemen; te druk, geen zin, ik begin maandag etc. Het is even een knop omzetten, maar als je eenmaal in die flow zit dat je nadenkt over wat je gaat eten, dat je een keer nee zegt tegen jezelf/andere en merkt dat een gezonde lifestyle ook een klein stukje chocola kan zijn, dan ga jij dit volhouden!


Dus waar ga je morgen mee beginnen:


1. Leg geen beperkingen op maar afwegingen.

2. Voeg extra groenten aan je maaltijden toe; komkommer, tomaat.

3. Heb zo min mogelijk snoep en snacks in huis. Minder verleiding maakt het makkelijker.

4. Maak er geen obsessie van.

5. Weet wat je eet. Houd je voeding bij in een App.

6. Zorg voor een goede balans in lekker en gezond.

7. Houd de schijf van 5 aan.


Vragen over voeding? Stuur een bericht naar fabfitmaxime@hotmail.com


138 weergaven

Kommentit


Maxime Sports Performence Coach (500 x 200 px).png
bottom of page